Elektromos hajó akkumulátor felügyelet

Speciális kivitelű elektromos hajó akkumulátorok

Néhány népszerű elektromos motorcsónakba és kabinos kishajóba csak különleges méretű és kialakítású
front terminálos akkumulátorok helyezhetők el. Ezek között átlagos és kiváló tulajdonságú típusok is találhatóak.

Meghajtó akkumulátor telepek

Feladatuk az elektromos meghajtású vizijárművek villany motorjainak táplálása. A fedélzeti elektromos berendezések és fogyasztók (a fenékvízszivattyú, navigációs fények, autopilot, elektromos horgonycsörlő, orrsugár motor) müködtetéséhez szükséges energiát külön világítási telep látja el. A szükséges energia mennyiség tárolására alkalmas akkumulátor telepeket azonos feszültségű és Ah kapacitású és kötött elektrolitú ólom-kénsav (GÉL vagy AGM) akkumulátor blokkok, vagy 3,3V feszültségű lítium alapú (pl. LiFePo4 cellák + BMS) összeállításával, azok feszültségsorba kapcsolásával, illetve a nagyobb telepeknél a sorolt ágak további párhuzamos kapcsolásával alakítják ki. Mivel az akkumulátor telepek csak az energia tárolását végzik, a felhasznált energiát, egy arra alkalmas akkumulátor töltővel a villamos hálózatból vagy más áramforrásból rendszeresen pótolni kell.

Enersys Odyssey PC1800-FT TPPL VRLA-AGM

Enersys Odyssey PC1800-FT TPPL VRLA-AGM akkumulátor

Elterjedten használt közepes ár- és értékarányú, közepes kb. 400/80% ciklusszámot és 8 - 10 év tervezési élettartamot ígérő zárt kötött felitatott elektrolitú (VRLA-AGM) gondozásmentes univerzális akkumulátor. Teljes élettartama alatt tűz- és robbanás veszélytelen, alkalmazásukkal komplett megbízható egyenáramú áramforrás telepek szerelhetőek.

SBS XC 190F-FT

SBS XC 190F-FT TPPL Lead-Carbon (Pb-C) ólom-karbon akkumulátor

12V 190Ah és 2050/50% ciklusszámú 12 év tervezési élettartamú légmentesen zárt kötött elektrolitú TPPL Pb-C ólom-karbon (grafit, korom, aktív szén, grafén) kompozit katód elektródájú, hosszú élettartamú és alacsony önkisülésű meghajtó akkumulátorok. Az új kompozit szerkezetű negatív elektróda, a szén ólom-kénsav technológia révén lecsökken a elszulfátosodási hajlam, ezért ezek az új típusú akkumulátorok részlegesen töltötten is hosszabb ideig tárolhatóak. Teljesen memóriahatás mentes, AGM és GÉL karakterisztikájú akkumulátor töltőkkel használható és előzőeknél rövidebb töltési idő alatt feltöltődik illetve kétszer nagyobb árammal is gyorstölthetőek.

Sonnenschein-PC12-180-FT

Sonnenschein PC 12-180 FT VRLA-GÉL meghajtó akkumulátor

12V 165Ah/C10, 15 év tervezési élettartamú és 1600/60% ciklusszámú légmentesen zárt kötött GÉL elektrolitos ólom-karbon adalékolt (grafit, korom, aktív szén, grafén) katód elektródájú, hosszú élettartamú, alacsony önkisülésű PowerCycle meghajtó akkumulátorok. Az új kompozit szerkezetű negatív elektróda, a szén ólom-kénsav technológia révén lecsökken a elszulfátosodási hajlam, ezért ezek az új típusú akkumulátorok részlegesen töltötten is hosszabb ideig tárolhatóak. Memóriahatás mentes, AGM és GÉL karakterisztikájú akkumulátor töltőkkel használható és előzőeknél rövidebb töltési idő alatt feltöltődik illetve kétszer nagyobb árammal is gyorstölthetőek.

Northstar NSB-210FT-Blue+

Northstar NSB-210FT-Blue+ TPPL Lead-Carbon ólom-karbon akkumulátor

12V 210Ah és 2050/50% ciklusszámú 12 év tervezési élettartamú légmentesen zárt kötött elektrolitú TPPL Pb-C ólom-karbon (grafit, korom, aktív szén, grafén) kompozit katód elektródájú, hosszú élettartamú és alacsony önkisülésű meghajtó akkumulátorok. Az új kompozit szerkezetű negatív elektróda, a szén ólom-kénsav technológia révén lecsökken a elszulfátosodási hajlam, ezért ezek az új típusú akkumulátorok részlegesen töltötten is hosszabb ideig tárolhatóak. Teljesen memóriahatás mentes, AGM és GÉL karakterisztikájú akkumulátor töltőkkel használható és előzőeknél rövidebb töltési idő alatt feltöltődik illetve kétszer nagyobb árammal is gyorstölthetőek.

Használati útmutató

A meghajtó akkumulátorokat száraz és hűvös helyen, töltött állapotban kell tárolni. Az akkumulátor ciklus élettartama az ismétlődő kisütés- és akkumulátor töltés igénybevétel hatására elhasználódik és tárolóképessége lecsökken. Az elhasználódás mértéke nem egyenesen arányos a használattal, a leghosszabb élettartamot a gazdaságos munkapontban való üzemeltetés biztosítja. Ennek érdekében a telepet alkalmanként legfeljebb 80% tárolókapacitásig használjuk és minden igénybevételt követően egy megfelelő nagyságú és az akkumulátor típusának megfelelő karakterisztikájú akkutöltővel rendszeres utántöltést alkalmazzunk. Az ólom-kénsav akkumulátorok mélykisütését vagy önkisülését fokozottan kerülni kell, a lemerült akkumulátor károsodik! Ez alól kivételt csak az új ólom-karbon (grafit) kötött elektrolitú "Carbon-Boost", "Smart-Carbon" akkumulátorok jelentenek.